NEWS

Ben Antigone / 6 - 24 Mayıs 2018

Group Exhibition

Ben Antigone

‘...Antigone ürkütücü bir kararlılıkla doğru bildiğini yapar. Ölüme yakınarak gençliğine acınarak gider, ama hiç de pişmanlık içinde değil...Antigone çakılı bir yıldız gibidir. Konumu değişmez, çevresindekileri değiştirir. Antigone’nin çekimine girenler ona göre yön tutarlar, devinirler’ (Güngör Dilmen).

Antigone’yi bugün yeniden düşünmek, yüzyıllar öncesinden bugüne önemini yitirmemiş kavramların ayırdına varmayı sağlar. İnandığı doğrunun bedelini ödemeyi kabul eden, cinsiyetlere yüklenen rolleri aşan zamansız bir simge olarak ele alındığında Sofokles’in Antigone’si evrenseldir. Bu nedenle yapıt, sanatın, edebiyatın felsefe ya da psikolojinin ilgisini her dönemde çekmiş, farklı bakış açılarıyla irdelenmiştir.

Bugün biz, gelişip derinleşen bir bilgi birikimi ve teknolojiye sahibiz. Bu birikim her alanda yaşamlarımızı değiştiriyor; pek çok kavramı yeniden tanımlıyoruz. İletişime dair bildiklerimizi de bu doğrultuda yokluyoruz. Değişmeyeceğine inandığımız yargılar hiç olmadığı kadar esnek. Anlaşmazlıklar karşısında neden başka bir olasılık mümkün olmasın diye tartışıyoruz. Daha açık bir iletişimin daha az trajedi yaratacağını varsayarsak, Antigone için bugün başka bir son mümkün olabilir mi?

Yazıldığı coğrafyayı ve zamanı aşarak bütün dünyayı etkilemiş önemli bir tragedya olan Antigone’den esinle çağdaş sanatçı ve tasarımcıların yorumlayacağı çalışmaların bugünün toplumsal ve bireysel gerilimlerine (ya da uyuşmalarına) ilişkin yansımalar ortaya çıkarması beklenmektedir.

Antigone tragedyasının kurgusu çağdaş sanat ve grafik tasarım yaklaşımlarıyla yeniden yorumlanarak okunabilecek Bugün Antigone adlı karma bir sergi olarak izleyici karşısına çıkar.

Sergi Küratörleri:Banu Bulduk Türkmen - Seza Soyluçiçek - Cansu Başdemir

Sergi Tarihleri: 6-24 Mayıs 2019

Sergi Yeri:Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümü Sanat Galerisi

 

Sergi Katılımcıları

  1. Banu Bulduk Türkmen
  2. Başak Gözde
  3. Cansu Başdemir
  4. Cemile Kaplan
  5. Deniz Ertek Karlıdağ
  6. Didem Durukan
  7. Ekin Kılıç Ezer
  8. Elif Songür Dağ
  9. Erin İlkcan Aslan
  10. Irmak Bahçeci
  11. Gülseren Güngör
  12. Seher Tuzcu
  13. Seza Soyluçiçek
  14. Ramazan Can
  15. Aslı Örge

Ben Antigone / 6 - 24 Mayıs 2018 - NEWS - Banu Bulduk Türkmen Portfolio